De què vivim

SITUACIÓ ECONÒMICA 

Yorgos Papandreu va dimitir el passat 11 de novembre
Grècia és un dels països de la Unió Europea més afectats per la crisi econòmica mundial. La pèssima situació econòmica de Grècia és fruit del fort endeutament realitzar per acollir els Jocs Olímpics del 2004, i de la fraudulenta actuació del govern conservador de Karamanlís, que durant la seva legislatura va ocultar el dèficit grec. Així, l’any 2010 després que Yorgos Papandreu guanyés les eleccions, es va fer públic que Grècia tenia un dèficit del 12,7%.

Tot i les mesures i reformes del govern grec per intentar reduir el dèficit i millorar la situació econòmica del país, Grècia ha hagut de rebre dos rescats l’abril del 2010 i el juliol del 2011 per tal d’evitar la fallida econòmica del país. 


Els ciutadans grecs estan travessant una època molt difícil, tant és així que el passat 25 de novembre el parlament grec va fer públic un estudi elaborat per el Banc de Grècia que afirma que el 13% de les famílies gregues no tenen cap mena d’ingrés. En definitiva, podríem afirmar que el país està immers en una profunda crisi política, social i econòmica. 

La greu crisi econòmica ha provocat enfrontaments amb les autoritats
 
L'ECONOMIA DE LA REGIÓ 

A continuació analitzarem l'activitat econòmica de l'illa, per fer-ho estudiarem els tres sectors econòmics:

1. Sector primari

El sector primari inclou l'agricutura, la ramaderia i la pesca.
  • Viticultura.
    El conreu de raïm és típic a l’illa des de fa aproximadament 3.500 anys, tal i com ho demostren algunes restes arqueològiques que s’han trobat a l’illa. 

    Les parres són unes plantes molt fortes i resistents, que s’han adaptat perfectament a les condicions climàtiques adverses de la regió: forts vents, temperatures càlides, sequeres, l’escassetat de nutrients de la terra, la duresa del terra conformada per les erupcions volcàniques, etc. 

    A Santorí en aproximandament 3.706 hectàrees es cultiven més de 40 classes de vi entre les que destaquen: Assyrtiko, Athiri, Aidani, Mantilaria, Mavrotragano, Boudomato, Potamisi i Gaidouria, que produeixen una mitjana de 3.200 tonelades de vi a l’any.  

    La viticultura de la regió es caracteritza per la seva manera de lligar la parra formant una espècie d’ensaimada que protegeix el raïm del vent i la sorra.
     

  • Agricultura. Santorí tot i les seves reduïdes dimensions es cultiven una gran quantitat de fruites i verdures. A continuació exposem els productes típics de l'illa:  
    • Pèsols de Santorí, es cultiven a la illa des de fa 3500 anys tal i com demostren les restes arqueològiques que s’han trobat a l’illa. Es comencen a conrear al desembre i es recullen al juny. És una varietat que destaca pel seu gust dolç i color groc.
      • Albergínia blanca: procedent d’Egipte, gràcies a les qualitats de la terra aquesta no és amarga, i és dolça i gustosa. 
      • Katsouni és una espècie de cogombre que destaca per la seva dolçor, pel seu tamany més gran que la resta de cogombres, i pel seu color verd clar.
      • Tomàquet Cherry de Santorí, és una varietat que prové d’Egipte i es va començar a cultivar des del segle XVIII. S’utilitza per fer plats típics de la regió com tomatokeftedes. 
      Tomatokeftedes, plat típic de la regió.

      • Pesca. La pesca és una de les principals activitats econòmiques de la regió, sobretot la pesca artesana o de costa, que subministra peix fresc a la població de l'illa.  
      2. Sector secundari

      Durant molts anys l'extracció de pedres, sobretot de tova calcària i i putzolanes, va ser una gran font econòmica de la regió. La majoria de pedres exportades estaven destinades a la construcció del canal de Suez. Actualment a l'illa, sobretot hi ha indústries tèxtils i de calçat, i agoralimentàries que es dediquen principalment a l'elaboració de vi i conserves.

      3. Sector terciari

      El sector terciari o dels serveis engloba el turisme, el comerç, els transports, etc.

      Tot i la crisi econòmica que afecta a tot Europa, el turisme continua essent la principal font d’ingressos en l’economia de la regió. La seva bellesa i la seva història fan de l’illa un gran atractiu per a turistes de tot el món. Tot i la crisi, les persones, sense importar edat, continuen viatjant i estalviant per a realitzar les seves vacances. Això beneficia a regions com Santorí, que tot i que la crisi ha fet que disminueixi l’afluència de turistes, no han rebut tant els efectes de la crisi.

      Santorí és un dels destins turístics de Grècia més importants. Tot i això, el país en general, també és un gran atractiu turístic, i durant el 2011 es va registrar un augment del 9,57% en el tràfic de viatgers dels 13 aeroports més importants del país. L’aeroport de Santorí per la seva banda va registrar un augment del 10,36%. Pel que fa a aquesta temporada s’espera que hi hagi un augment del 12% del turistes, que augmentin un 10% els ingressos, el que suposaria un augment de l’1% del PIB. 

      Cal destacar que entre gener i setembre de 2011 la majoria dels ingressos del turisme provenen de visitants de fora de la UE, que representen un 16,7% dels ingressos, mentre que els ingressos de dins de la UE han augmentat un 6,5% en comparació al mateix període de 2010.

      PER QUÈ ES DISTRIBUEIX AIXÍ L'ECONOMIA DE LA REGIÓ?

      Com es pot observar en les imatges del bloc, la simplicitat dels edificis i els colors blancs i blaus que contrasten amb el cel i el mar, fan que l'illa sigui d'una gran bellesa. És per aquest motiu que milers de persones visiten la zona cada any, de manera que el turisme és la industria principal de Santorí.

      Pel que fa a l'agricultura de l'illa, el fet que Santorí gaudeixi del clima mediterrani, és a dir, un clima temperat, i el volcà Santorí, que fa que la terra sigui molt fèrtil, fa propici el desevolupament d'una agricultura i viticultura forta.



























      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada